80 638 електронни винетки са отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане

...
80 638 електронни винетки са отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане
Коментари Харесай

АПИ отпусна 81 000 е-винетки за над 7,8 млн. лв.за хора с увреждания

80 638 електронни винетки са отпуснати посредством Агенцията за обществено подкрепяне на хора с понижена продуктивност през януари тази година. Те са на обща стойност - над 7,8 млн. лева и са за сметка на бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура ", споделиха от Агенцията.

През февруари т.г. изтича валидността на 37 701 безвъзмездни електронни винетки, през март - 19 176 бр., а през април - 12 252 бр. Проверка за периода на годност на е-винетки те може да бъде направена на уеб страницата на АПИ.

Право на безвъзмездна едногодишна е-винетка имат хора с 50 на 100 и с над 50 на 100 понижена продуктивност, както и фамилии, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощ на мотора до 160 к.с. Препоръчително е заявките за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им.

Те се подават в дирекция " Социално подкрепяне " по сегашен адрес – персонално, с писмо или по електронен път с електронен автограф. Социалните служби обработват документите в 7-дневен период. АСП изпраща ежедневно обработените поръчки на АПИ , която издава е-винетката в границите на идващия работен ден, показаха от Агенцията.

При прекачване на собствеността, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият би трябвало в период до три работни дни да уведоми АПИ , с цел да може да получи нова безвъзмездна винетка от АСП. Под прекачване на благосъстоятелност се има поради покупко-продажба на пътно транспортно средство или бракуване на автомобил и прекачване на лицензирана компания за разкомплектоване с контракт. Когато автомобилът е бракуван и е оставен за предпазване в частен парцел, лицето няма право да му бъде издадена нова безвъзмездна електронна винетка до приключването на първичната годност, допълниха от АПИ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР